September a október a často aj november to je čas zbierania bukvíc – plodov buka. Milujú ich nielen všetky diviaky, ale aj deti a všetci, ktorý poznajú ich chuť!
Bukvice sú trojhranné hnedé oriešky, asi 1 cm dlhé, uložené v ostnatej hnedej tvrdej čiaške. Zbierajú sa popadané zo zeme, treba ich len rozlúsknuť a vnútri nájdete výborné jadierko. Obsahujú veľa tukov, preto keď začínajú padať zo stromov na zem, tak je o ne veľa záujemcov a treba byť rýchlym, aby sme nezmeškali tieto výborné plody (potom ostanú už len prázdne alebo poškodené oriešky).
V minulosti boli bukvice najčastejšie jedené na surovo. Milovali ich deti, mladí, ale aj dospelí. Boli dôležitým doplnkom stravy chudobných ľudí. Po usušení sa dajú skladovať veľa rokov.
Pomleté sa pridávali do múky na chlieb. Vytláčal sa z nich olej ešte aj v 20. storočí hlavne v Karpatoch. Olej z bukvíc neobsahuje fagín. V Nemecku sa olej pridával do šalátov alebo namiesto masla, ale tiež do olejových lámp. Chuťou vraj pripomína olivový olej. Minimálne do konca 19. storočia sa bukvice predávali na trhoch na juhu Poľska. Vo Francúzsku z opražených pomletých orieškov robili nápoj pripomínajúci kávu.
Na jeseň tiež ľudia pásli prasatá v bukových lesoch, aby rýchlo pribrali. Bukvice bežne používali aj Indiáni. Cez zimu radi vyhľadávali a vyberali skrýše hlodavcov a veveričiek. Dajú sa nájsť tak, že sú šupinky bukových orieškov porozhadzované po snehu. V niektorých častiach Spojených štátov bolo ešte donedávna možné kúpiť maslo z bukvíc.
Zbierať malé oriešky zo zeme je trošku pracné. Lesníci zbierajú tak, že roztiahnu pod stromami igelit alebo inú látku a tak zachytia všetky bukvice, ktoré padajú na zem. Vyskúšajte to, ak máte buk na svojom pozemku – je to naozaj oveľa rýchlejšie, ale aj keď nemáte tú možnosť, oplatí sa ich zbierať zo zeme.
Bukvice obsahujú veľa tukov (40-46%), okolo 8-29% bielkovín, okrem toho sacharidy, škrob, celulózu, kyselinu kumarovú, vanilovú, ferulovú, jablčnú a citrónovú, okolo 6% minerálnych látok, fagín, saponíny a až do 16% vody.
Sú zdrojom vitamínu B6, ryboflavínu, tiamínu, mangánu, draslíka, medi, aj omega 3 mastných kyselín.
Nie každý rok je na bukvice hojný. Po väčšinu rokov môžete nájsť len málo bukvíc či prázdne škrupinky bez jadierok, alebo nenájdete vôbe nič. Semenné roky sú cca. každých 8-10 rokov, ale už každé 3-4 roky je ich dosť na to, aby sme si nimi naplnili žalúdok alebo aj trošku uskladnili. Tento rok to vyzerá tak, že ich je veľa, takže choďte na ochutnávku do bukového lesa.
FLOW! SUMMIT 2024
- Stále nevieš ktoré divoké jedlé plody sú jedlé a ktoré jedovaté?
- Máš obavy z divokých plodov a nie si si istý pri ich zbere?
Srdečne Vás pozývam na FLOW SUMMIT 2024, na ktorý sa už teraz môžete prihlásiť zdarma.
Na FLOW SUMMITE 2024 Vám poviem
💚 prečo by sme mali zapojiť divoké jedlé rastliny do našej stravy,
💚 ako nám pomáhajú spojiť sa s našou podstatou
💚 a prezradím Vám aj mojich TOP 10 obľúbených jedlých rastlín na jeseň.
Na FLOW SUMMIT sa môžete prihlásiť zdarma už teraz.
Kniha Divoké Jedlé Rastliny
To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke (už trvá zalamovanie knihy). Keď to nechcete zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk.
Keď chcete podporiť vydanie knihy, tu nájdete zoznam bylinkových výrobkov, ktoré dostanete ako darček za finančnú podporu.
Bartek Dobrodej Krzewiński