Zimný oxymel

Spravme si spolu liečivý elixír z dávnych dôb.  Oxymel je tradičný bylinný prípravok, ktorý má korene siahajúce až do staroveku.  Kúzlo oxymelu  je v jeho jednoduchosti. K jeho príprave stačia iba 3 ľahko dostupné suroviny: med, kvalitný jablčný nepasterizovaný ocot a bylinky.  Bylinky môžeme pridať v podstate akékoľvek, podľa potreby, chuti alebo podľa toho, čo práve rastie v prírode. Oxymel nesie v sebe detoxikačnú silu octu, v ktorej...

Continue reading

Kváskový žaluďový chlieb – presný recept

Aj vy kváskujete a zároveň milujete divoké chute prírody? Tak kváskový žaludový chlebík jednoducho musíte vyskúsať. Žalude mali radi už starí Slovania a zo žaluďovej múky sa po stáročia piekol chlieb. Žalude sú plody dubu a áno sú jedlé. Na surovo sú však veľmi horké až trpké, obsahujú totiž veľa tanínov. Ale po ich úprave sa z nich dá spraviť napríklad spomínaná žaluďová múka. Žaluďová múka má orieškovú...

Continue reading

Žaluďová múka? Áno, poďme si ju spolu pripraviť

Viete, že zo žaluďov sa dá pripraviť chutná a veľmi výživná múka? Silu žaluďov poznali už naši predkovia, ktorí z nich najčastejšie vyrábali múku. Žaluďová múka bola v minulosti oceňovaná hlavne v dobách nedostatku, keď bol obmedzený prísun iných potravín. Vtedy sa používala ako výživná potravina, ktorá našim predkom pomáhala  prežiť vo veľmi tvrdých podmienkach.   Žaluďová múka je v porovnání so pšeničnou múkou niekoľkonásobne bohatšia  na draslík, vápnik, horčík a...

Continue reading

Čaje a maceráty z ihličia

Vedeli ste že, ihličie je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C cez zimu? Ihličnaté stromy sú nielen symbolom Vianoc, ale môžme si z nich takisto spraviť vynikajúci liečivý čaj. Pre porovnanie smrekové ihličie obsahuje 200 až 400 miligramov Céčka a citrón dozretý na strome obsahuje 30 miligramov Céčka.  A práve teraz -  takéto zimné ihličie je bohaté na vitamín C, nie mladé jarné výhonky. Po šípkach a...

Continue reading

Medvedí cesnak ako ho určite nepoznáte…

Dnes nájdete stovky receptov na medvedí cesnak, avšak nikde nenájdete tento najstarší a najzdravší spôsob na jeho uskladnenie a spracovanie... tušíte už? Jeden z najstarších spôsobov uskladnenia cesnaku medvedieho je kvasenie. Je to spôsob najlepšie uchovávajúci vitamín C. Tento spôsob bol bežný najmä na východ od nás, kde sa kvasený cesnak medvedí aj veľmi podobný cesnak hadí miestami stále predáva na tržniciach. Videl som ho aj v...

Continue reading

ORGOVÁN – NIELEN KRÁSNE VONIA, ale ÁNO, je aj JEDLÝ 

K rozkvitnutej a prebudenej jari patrí jednoznačne orgován. A to nielen na Deň matiek, na ozdobu do vázy, či na prevoňanie celého domu, ale aj na romantickú orgovánovú limonádu, orgovánový med, orgovánový ocot, .... Poďme však pekne po poriadku. :) Orgovánovú vôňu spozná hádam každý aj so zaviazanými očami, farba nádherne kontrastuje so zelenými listami, a keď rozkvitne orgován, každé dieťa vie, že prázdniny sa blížia. :) Orgován...

Continue reading

Prvé plody na stromoch nájdeme už začiatkom apríla!

Áno, začiatkom apríla môžeme zbierať už prvé čerstvé plody zo stromov... Viete akých? Áno, z brestu (CZ jilm, Ulmus). Začiatkom apríla su ešte nedozreté, zelené, ale práve také sú najchutnejšie. MŇAM Najlepšie chutia surové priamo zo stromu. Sú šťavnaté, chuťou sa podobajú orieškom.nMladé nedozreté plody zvyknú jedávať v Číne, kde patria k najobľúbenejším divokým jedlám. Bresty tam často sadia pri jazierkach. Bresty symbolizujú bohatstvo, lebo nažky padajúce na hladinu vody...

Continue reading

Bukvice – najchutnejšie lesné oriešky!

September a október  a často aj november to je čas zbierania bukvíc – plodov buka. Milujú ich nielen všetky diviaky, ale aj deti a všetci, ktorý poznajú ich chuť! Bukvice sú trojhranné hnedé oriešky, asi 1 cm dlhé, uložené v ostnatej hnedej tvrdej čiaške. Zbierajú sa popadané zo zeme, treba ich len rozlúsknuť a vnútri nájdete výborné jadierko. Obsahujú veľa tukov, preto keď začínajú padať zo stromov...

Continue reading

Vedeli ste, že kvety magnólie sú jedlé?

Kvitnú magnólie... Vedeli ste, že ich krásne voňavé lupienky sú liečivé, ale aj  jedlé aj na surovo? Najchutnejšie sú,  keď sú kvety ešte púčiky alebo sa ešte len otvárajú.  Čím sú magnóliové kvety staršie, tým sú horkejšie. Nie sú tak chutné ako agátové kvety, ich chuť má trošku štipľavý, podľa niektorých zázvorovo-kardamónový nádych. Navyše, každá magnólia chutí trochu ináč, takže ochutnajte viaceré a uvidíte, ktoré vám chutia najviac. Každopádne ich určite...

Continue reading