Spravme si spolu liečivý elixír z dávnych dôb.  Oxymel je tradičný bylinný prípravok, ktorý má korene siahajúce až do staroveku. 

Kúzlo oxymelu  je v jeho jednoduchosti. K jeho príprave stačia iba 3 ľahko dostupné suroviny: med, kvalitný jablčný nepasterizovaný ocot a bylinky.  Bylinky môžeme pridať v podstate akékoľvek, podľa potreby, chuti alebo podľa toho, čo práve rastie v prírode.

Oxymel nesie v sebe detoxikačnú silu octu, v ktorej sa vďaka fermentačnému procesu nádherne uvoľní liečivá sila bylín a med túto zmes spraví príjemnou na pitie.

Účinky oxymelu 

  • posilňuje imunitný systém
  • napomáha lepšiemu tráveniu
  • podporuje chudnutie
  • podporuje nervovú sústavu a zvyšuje zdravie mozgu
  • dodáva do tela potrebné vitamíny a minerály
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • skvelé probiotikum

Ako používať oxymel ?

Oxymel má pestré využitie.

  • môžeme ho užívať preventívne po lyžičkách ( dve polievkové lyžice denne rozpustené v pramenitej či minerálnej vode počas 2–6 týždňov) 
  • môžeme ho pridať do pohára ako sirup a zaliať horúcou vodou
  • môžeme si ho pripraviť ako osviežujúci drink – stačí ho zaliať studenovu vodou alebo minerálkou
  • môžeme si ho pridať do relaxačného kúpeľa.

Na zimný oxymel potrebujeme:

  • malú misku čerstvých (ideálne tvrdých) šípok
  • malú vetvičku z ihličnatého stromu (smrek, jedľa, borovica) POZOR NIKDY NIE TIS A TUJU – TIE SÚ JEDOVATÉ
  • malý kúsok očisteného a nakrájaného zázvoru
  • škorica, klinčeky, badián
  • 1 pohár jablčného nepasterizovaného octu
  • 2 poháre medu

Postup: 

Šípky dôkladne rozdrvíme, prípadne na čo najdrobnejšie nakrájame. Z vetvičky stiahneme ihličky, tie nakrájame na čo najdrobnejšie a spolu so šípkami  dáme do pohára. Pridáme malý kúsok očisteného a nakrájaného zázvoru, môžeme pridať 2 celé kúsky škorice, pár klinčekov, či badián. Pohár naplníme maximálne do  3/4. V jablčnom octe rozmiešame med a následne zalejeme pripravenú zmes  tak,  aby bola úplne ponorená.   Necháme 3-4 týždne macerovať na chladnom a tmavšom mieste.  Občas oxymel skotrolujeme a pretrepeme. Nakoniec ho precedíme, zlejeme do zaváraninového pohára, dobre uzavrieme a skladujeme na chladnom a tmavom mieste. 

Kniha Divoké Jedlé Rastliny

Je tu zima, bylinky máme spracované a ja sadám konečne za počítač a dokončujem moju knihu. V nej sa dozviete mnohé informácie zo sveta divokých jedlých rastlín. Pokiaľ nechcete zmeškať jej vydanie, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk.

Advent a čas Vianoc 

Máme tu advent a predvianočný čas. Čas, kedy nastáva väčší ponor do seba, hoci niekedy tam vonku to tak nevyzerá. My Vám chceme preto skrátiť čas behania po obchodoch a v teple domova si môžete vybrať z našej bylinkovej ponuky.

Pokiaľ chcete darovať svojim blízkym  ZDRAVIE  z našej nádhernej slovenskej prírody, nech sa páči, pozývame Vás nahliadnuť do našej celoročnej tvorby bylinkových vzácnych produktov (bylinkové tinktúry, oleje, mastičky, šampóny, dezodoranty,…).

 

Želám Vás pokojný advent, láskyplné stretnutia s priateľmi, oddych s rodinou, aj ponor do seba 

Bartek Dobrodej Krzewiński s rodinou