Spravme si spolu liečivý elixír z dávnych dôb. Oxymel je tradičný bylinný prípravok, ktorý má korene siahajúce až do staroveku.
Kúzlo oxymelu je v jeho jednoduchosti. K jeho príprave stačia iba 3 ľahko dostupné suroviny: med, kvalitný jablčný nepasterizovaný ocot a bylinky. Bylinky môžeme pridať v podstate akékoľvek, podľa potreby, chuti alebo podľa toho, čo práve rastie v prírode.
Oxymel nesie v sebe detoxikačnú silu octu, v ktorej sa vďaka fermentačnému procesu nádherne uvoľní liečivá sila bylín a med túto zmes spraví príjemnou na pitie.
Účinky oxymelu
- posilňuje imunitný systém
- napomáha lepšiemu tráveniu
- podporuje chudnutie
- podporuje nervovú sústavu a zvyšuje zdravie mozgu
- dodáva do tela potrebné vitamíny a minerály
- pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
- skvelé probiotikum
Ako používať oxymel ?
Oxymel má pestré využitie.
- môžeme ho užívať preventívne po lyžičkách ( dve polievkové lyžice denne rozpustené v pramenitej či minerálnej vode počas 2–6 týždňov)
- môžeme ho pridať do pohára ako sirup a zaliať horúcou vodou
- môžeme si ho pripraviť ako osviežujúci drink – stačí ho zaliať studenovu vodou alebo minerálkou
- môžeme si ho pridať do relaxačného kúpeľa.
Na zimný oxymel potrebujeme:
- malú misku čerstvých (ideálne tvrdých) šípok
- malú vetvičku z ihličnatého stromu (smrek, jedľa, borovica) POZOR NIKDY NIE TIS A TUJU – TIE SÚ JEDOVATÉ
- malý kúsok očisteného a nakrájaného zázvoru
- škorica, klinčeky, badián
- 1 pohár jablčného nepasterizovaného octu
- 2 poháre medu
Postup:
Šípky dôkladne rozdrvíme, prípadne na čo najdrobnejšie nakrájame. Z vetvičky stiahneme ihličky, tie nakrájame na čo najdrobnejšie a spolu so šípkami dáme do pohára. Pridáme malý kúsok očisteného a nakrájaného zázvoru, môžeme pridať 2 celé kúsky škorice, pár klinčekov, či badián. Pohár naplníme maximálne do 3/4. V jablčnom octe rozmiešame med a následne zalejeme pripravenú zmes tak, aby bola úplne ponorená. Necháme 3-4 týždne macerovať na chladnom a tmavšom mieste. Občas oxymel skotrolujeme a pretrepeme. Nakoniec ho precedíme, zlejeme do zaváraninového pohára, dobre uzavrieme a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Kniha Divoké Jedlé Rastliny
Je tu zima, bylinky máme spracované a ja sadám konečne za počítač a dokončujem moju knihu. V nej sa dozviete mnohé informácie zo sveta divokých jedlých rastlín. Pokiaľ nechcete zmeškať jej vydanie, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk.
Advent a čas Vianoc
Máme tu advent a predvianočný čas. Čas, kedy nastáva väčší ponor do seba, hoci niekedy tam vonku to tak nevyzerá. My Vám chceme preto skrátiť čas behania po obchodoch a v teple domova si môžete vybrať z našej bylinkovej ponuky.
Pokiaľ chcete darovať svojim blízkym ZDRAVIE z našej nádhernej slovenskej prírody, nech sa páči, pozývame Vás nahliadnuť do našej celoročnej tvorby bylinkových vzácnych produktov (bylinkové tinktúry, oleje, mastičky, šampóny, dezodoranty,…).
Želám Vás pokojný advent, láskyplné stretnutia s priateľmi, oddych s rodinou, aj ponor do seba
Bartek Dobrodej Krzewiński s rodinou