Aj vy kváskujete a zároveň milujete divoké chute prírody? Tak kváskový žaludový chlebík jednoducho musíte vyskúsať.
Žalude mali radi už starí Slovania a zo žaluďovej múky sa po stáročia piekol chlieb. Žalude sú plody dubu a áno sú jedlé. Na surovo sú však veľmi horké až trpké, obsahujú totiž veľa tanínov. Ale po ich úprave sa z nich dá spraviť napríklad spomínaná žaluďová múka.
Žaluďová múka má orieškovú chuť a karamelovú farbu. Moderné výskumy potvrdzujú, že žaluďová múka má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje totiž vysoké množstvo látok dôležitých pre ľudské zdravie. V porovnání so pšeničnou múkou je žaluďová múka niekoľkonásobne bohatšia na draslík, vápník a horčík.
Žaluďovú múku je najlepšie pridávať v pomere 1:3 s inou múkou napríklad špaldovou. Môžme s ňou spestriť cesto na chlieb, žemle, koláčiky a iné pečivo alebo ju môžeme pridať aj do takých medovníčkov. Takéto pečivo získa zaujímavú chuť a farbu.
Žaluďová múka bola oceňovaná hlavne v dobách nedostatku. Vtedy sa používala ako výživná potravina, ktorá našim predkom pomáhala prežiť.
RECEPT NA KVÁSKOVÝ ŽALUĎOVÝ CHLEBÍK
ROZKVAS
120 g ražnej múky
150 g vody
1 PL ražného kvásku
Všetko spolu zmiešame – necháme cez noc (prípadne 8 hodín – podľa teploty doma) prikryté utierkou na kuchynskej linke.
Do rozkvasu následne pridáme:
420 g špaldovej hladkej múky
200 g žaluďovej múky
580 g vody
3 ČL soli
2 ČL mletej rasce
Semienka podľa chuti – ľan, slnečnica, tekvica…
Všetko spolu dôkladne premiešame, nalejeme do vymazanej formy na pečenie chleba, necháme 3 – až 4 hodiny (podľa teploty doma) na kuchynskej linke do vykusnutia chlebíka.
Potom vložíme do studenej rúry.
Ja pečiem nasledovne:
Zapnem rúru na 220 stupňov, vrch aj spodok 35 minút
Potom prepínam na ohrievanie iba spodok 190 stupňov 25 minút
Po upečení chlebík vyklopíme a necháme vychladnúť (keď vychladne, lepšie sa krája).
Dobrú chuť
Kniha Divoké Jedlé Rastliny
To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke (už trvá zalamovanie knihy). Keď to nechcete zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk.
Keď chcete podporiť vydanie knihy, tu nájdete zoznam bylinkových výrobkov, ktoré dostanete ako darček za finančnú podporu.